Statut Fundacji Lexperts

[postanowienia ogólne]
§ 1.

1. Marcin Nawrocki, zwany dalej „Fundatorem” ustanowił aktem notarialnym sporządzonym w dniu 18 września 2020 r. rokuprzez notariusza Zbigniewa Tomaszkiewicza prowadzącegokancelarię notarialną w Poznaniu, fundację o nazwie „Lexperts” zwaną w dalszej części statutu „Fundacją”.

2. Fundacja działa na podstawie przepisów Ustawy z dnia 6 kwietnia 1984 roku o fundacjach (Dz.U.Nr 21, poz._97, jedn. Tekst Dz.U.Nr 46/1991 póz. 203) z późniejszymi zmianami oraz na podstawie niniejszego statutu.

§2.

1. Siedzibą Fundacji jest miasto Poznań.

2. Czas trwania Fundacji jest nieoznaczony.

3. Fundacja może prowadzić swoją działalność na całym terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, jak również poza jej granicami.

4. Fundacja może tworzyć swoje oddziały, filie lub inne jednostki terenowe.

§3.

1. Fundacja posiada osobowość prawną.

2. Fundacja nie prowadzi działalności gospodarczej.

3. Nadzór nad działalnością Fundacji sprawuje minister właściwy ds. edukacji narodowej.

4. Fundacja może używać wyróżniającego ją znaku graficznego.

5. Okresem rozliczeniowym Fundacji jest rok kalendarzowy.

[cele i zasady działania Fundacji]
§ 4.

1. Celem Fundacji jest działalność na rzecz ogółu społeczeństwa ukierunkowana na wzrost jego wiedzy i świadomości prawnej, w szczególności w zakresie:

1) działalności oświatowej i naukowej realizowanej poprzez popieranie wszechstronnego rozwoju społeczeństwa w sferze prawnej;

2) szerzenia świadomości prawnej, obywatelskiej i prozdrowotnej;

3) świadczeniapomocy prawnej,obywatelskiej, ze szczególnym uwzględnieniem wielodzietnych rodzin, osób samotnie wychowujących dzieci, osób z niepełnosprawnościami, osób narażonych na wykluczenie społeczne i dyskryminację, oraz innych osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej;

4) działań mających na celu pomoc prawną i wsparcie w aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy;

5) działalności o charakterze prawnej pomocy penitencjarnej i postpenitencjarnej osobom pozbawionym wolności, zwolnionym z zakładów karnych oraz członkom ich rodzin zagrożonym wykluczeniem i ostracyzmem społecznym.

2. Wskazane cele Fundacja realizuje następującymi sposobami:

1) prowadzi bezpłatne poradnictwo prawne i obywatelskie, prowadząc punkt/punkty bezpłatnej pomocy prawnej i obywatelskiej,

2) za zgodą i na rzecz osób fizycznych wytacza powództwa, bądź przystępuje do toczących się postępowań,

3) organizuje i prowadzikonferencje, szkolenia, kursy, seminaria, warsztatyi inne formy kształcenia, samodoskonalenia i poradnictwa,

4) prowadzi działania służące wyrównywaniu szans grup słabszych, dyskryminowanych lub zagrożonych społecznym wykluczeniem.

5) współpracuje z instytucjami państwowymi, jednostkami samorządu terytorialnego, szkołami, uczelniami, polskimi i zagranicznymi organizacjami pozarządowymi i przedsiębiorcami w zakresie niezbędnym dla realizacji celów działania Fundacji;

6) opracowuje i realizuje projekty naukowe, badawcze lub społeczne w zakresie obejmującym działalność statutową Fundacji;

3. Fundacja prowadzi działalność nieodpłatną pożytku publicznego w zakresie:

1) pomocy prawnej, obywatelskiej i prozdrowotnej dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, zawodowej i materialnej, w szczególności wielodzietnym rodzinom, osobom samotnie wychowującym dzieci, osobom z niepełnosprawnościami, osobom zagrożonym społecznym wykluczeniem, osobom narażony lub dotkniętym dyskryminowaniem, osobom pozostającym bez pracy i zagrożonym zwolnieniem z pracy, osobom osadzonym w zakładach karnych i je opuszczającym oraz członkom ich rodzin;

2) rozwijania świadomości prawnej i obywatelskiej wszystkich członków społeczeństwa,

3) upowszechniana i ochrony wolności i praw człowieka oraz swobód obywatelskich, a także działań wspomagających rozwój demokracji,

4) upowszechniania i ochrony praw konsumentów.

4. Dla osiągnięcia swoich celów Fundacja może wspierać działalność innych osób prawnych, prowadzących działalność zbieżną z celami Fundacji, w tym: stowarzyszeń, zrzeszeń, fundacji, szkół oraz kół i klubów.

[majątek Fundacji]
§ 5.

1. Majątek Fundacji stanowi fundusz założycielski oraz inne mienie nabyte przez Fundację w toku działania, w szczególności darowizny, spadki, zapisy, dochody ze zbiórek publicznych, dochody z majątku Fundacji, dotacje i subwencje.

2. Majątek Fundacji może być wykorzystywany wyłącznie na działalność statutową, tj. realizację celów statutowych, w tym na działalność pożytku publicznego.

3. Fundacja odpowiada całym swoim majątkiem za swoje zobowiązania.

4. Zabrania się:

1) udzielania pożyczek lub zabezpieczania zobowiązań majątkiem organizacji w stosunku do jej członków, członków organów lub pracowników oraz osób, z którymi członkowie, członkowie organów oraz pracownicy organizacji pozostają w związku małżeńskim, we wspólnym pożyciu albo w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia albo są związani z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli, zwanych dalej „osobami bliskimi”,

2) przekazywania ich majątku na rzecz ich członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, w szczególności, jeżeli przekazanie to następuje bezpłatnie lub na preferencyjnych warunkach,

3) wykorzystywania majątku na rzecz członków, członków organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, chyba że to wykorzystanie bezpośrednio wynika z celu statutowego.

[organy Fundacji]
§ 6.

1. Organami Fundacji jest Zarząd Fundacji.

[Zarząd Fundacji]
§ 7.

1. Zarząd składa się z jednego członka będącego Prezesem Zarządu.

2. Pracami Zarządu kieruje Prezes Zarządu.

3. Członkowie Zarządu powoływani są na czas nieokreślony.

§8

1. Zarząd powołuje i odwołuje Fundator.

2. Fundator może odwołać Członka Zarządu w każdym czasie.

3. Członkostwo w Zarządzie ustaje z dniem:

1) śmierci członka Zarządu,

2) utraty zdolności prawnej lub zdolności do czynności prawnych;

3) utraty pełni praw publicznych;

4) odwołania przez Fundatora, w szczególności w przypadku:

a) złożenia przez członka Zarządu rezygnacji;

b) nienależytego wypełniania funkcji członka Zarządu;

c) naruszenia postanowień statutu Fundacji;

d) trwałej utraty zdolności do sprawowania funkcji na skutek choroby lub ułomności

e) skazania prawomocnym wyrokiem sądu powszechnego za przestępstwo popełnione umyślnie.

4. Członek Zarządu ma prawo złożyć pisemną rezygnację z pełnienia swojej funkcji.

5. Rezygnacja winna być złożona na ręce Fundatora.

6. Członek Zarządu Fundacji w przypadku złożenia rezygnacji obowiązany jest działać do czasu wyboru nowego członka Zarządu lub prawomocnego wykreśleniu jego osoby z Krajowego Rejestru Sądowego.

[kompetencje Zarządu]
§ 9.

1. Zarząd Fundacji jest najwyższym organem Fundacji, reprezentuje Fundację na zewnątrz i prowadzi jej sprawy.

2. Do składania oświadczeń woli w imieniu Fundacji w sprawach majątkowych i innych niż majątkowe upoważniony jest Prezes Zarządu.

3. Do kompetencji Zarządu Fundacji należy:

1) uzupełnianie i zmienianie statutu Fundacji;

2) likwidacja Fundacji lub jej połączenie z inną fundacją;

3) zwoływanie posiedzeń Zarządu Fundacji;

4) kierowanie bieżącą działalnością Fundacji;

5) wytyczanie głównych kierunków działań Fundacji;

6) sprawowanie zarządu nad majątkiem Fundacji;

7) zaciąganie zobowiązań w imieniu Fundacji;

8) powoływanie oddziałów, zakładów, filii i przedstawicielstw Fundacji;

9) przyjmowanie darowizn, spadków, zapisów, subwencji i dotacji;

10) sporządzanie rocznych sprawozdań z działalności Fundacji, w tym sprawozdań finansowych i merytorycznych, jak również składanie ich do właściwych organów i instytucji oraz publikowanie ich w miejscach i czasie prawem przewidzianych;

11) prowadzenie ksiąg rachunkowych Fundacji w sposób pełny, jasny, rzetelny oraz niebudzący wątpliwości.

[likwidacja Fundacji i postanowienia końcowe]
§ 10.

1. Fundacja ulega likwidacji w przypadku wyczerpania majątku.

2. Likwidacje przeprowadza, jako likwidator, członek Zarządu lub osoby wyznaczone przez członka Zarządu.

3. Składniki majątku Fundacji pozostające po uregulowaniu wszystkich zobowiązań przekazane zostaną innej organizacji pozarządowej, której cele statutowe są podobne do celów statutowych Fundacji.

4. W kwestiach nieuregulowanych w niniejszym statucie, zastosowanie mają w szczególności przepisy zawarte w ustawie o fundacjach oraz ustawie o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.

5. Niniejszy Statut wchodzi w życie w dniu zarejestrowania Fundacji przez Sąd.

____________________

Marcin Nawrocki